luni, 16 martie 2015

După o perioadă grea, Max, veteranul din Afganistan se simte mai bine. Adaptarea continuă a tratamentului rămâne vitală pentru el ...

Starea lui Max se înrăutățise la începutul anului. De mai bine de o lună, însă, se simte evident mai bine și sunt semne încurajatoare de stabilizare.


La începutul lui decembrie 2014 s-a creat o mare emulație, cu implicarea activă a mass media, în jurul cazului lui Max, câinele militar care participase atât la misiuni de luptă în Afganistan, cât și la câteva ediții ale paradei militare din București. Are și o pagină dedicată pe Facebook.
Am oferit detalii privind diagnosticul și abordarea terapeutică în cazul său în postarea Max - unul dintre cei mai iubiți câini din România.

Ianuarie 2015 a fost o lună grea pentru Max. Respirația permanent dificilă, acumularea rapidă de lichid ascitic, edeme pe membrele posterioare - toate îi generau un disconfort aproape permanent, care îl făcea chiar să nu mai poată dormi. Ajunsese să se odihnească în picioare, sprijinindu-și capul pe un scaun, printr-o soluție ad-hoc pe care a descoperit-o cu inteligența sa nativă.
Atenția, afecțiunea cu care a fost înconjurat de familia Hanea (de familia extinsă, de fapt), îngrijirea primită, acestea l-au ajutat să-și mențină un tonus pozitiv de mobilizare în lupta cu boala.














Sprijinul medical permanent, evaluarea repetată, prin examene clinice și de laborator, asistența de specialitate oferită inclusiv din SUA prin bunăvoința dr. John Sangiorgio au permis ca, în prezent, starea lui Max să dea semne evidente de ameliorare și stabilizare. Două elemente terapeutice care și-au demonstrat recent utilitatea au fost hidroclorotiazida și dobesilatul de calciu.

Max are apetit excelent și poftă de viață, dar, în același timp, are în continuare nevoie de supraveghere 24 ore pe zi, odihnă în condiții de confort termic, tratament medicamentos administrat la 8 ore (o schemă destul de consistentă), masaj pe membrele posterioare, mișcare în regim de efort redus, dar frecventă, hrană adaptată continuu stării digestive - relativ variabile, drenare periodică a lichidului ascitic, evaluare medicală periodică - clinică și para-clinică. În cuvintele doamnei doctor Darlene Blischok, specialist cardiolog: „Good luck with this challenging case”!

Una peste alta, se simte bine, iar asta ne molipsește pe toți!

Lui Max nu-i arde de mine, evident (eu, după „lugu-lugu”, îi fac tot felul de chestii). Vrea la plimbare cu domnul Hanea. Acolo - numai de bine, garantat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu