sâmbătă, 10 octombrie 2015

„Decapitare internă” remediată: succes medical răsunător în cazul unui copil, în Australia. Succes pe măsură în cazul unei pisicuțe, la ORTOVET


Pisicuța Kitty, în vârstă de 10 luni, a fost diagnosticată cu luxație atlanto-axială, fractură de proces odontoid și fractură de proces spinos al axisului. Distrugerea primelor două vertebre cervicale eliminase, practic, articulația funcțională dintre cap și coloana vertebrală. Mai avea și membrele din față rupte (fracturi radius și ulnă stânga, metacarpiene dreapta).
Kitty a ajuns în această stare în urma unei căderi de la etajul 7 al unui bloc de locuințe.

După o primă consultație, limitată la examenul clinic, la o altă clinică veterinară a fost propusă eutanasia.

Kitty - prezentată la Ortovet: leziuni majore la baza craniului și fracturi la ambele membre anterioare
Ulterior, Kitty a fost prezentată la Ortovet, unde examenul radiologic și cel neurologic au indicat șanse mari de conservare a integrității cordonului medular, în ciuda fracturilor și deplasărilor majore ale fragmentelor de vertebre de la baza craniului.

O observație cu relevanță pentru astfel de situații: când există semne clinice de leziuni în regiunea cervicală (poziția capului, spasm tonic pe membrele anterioare etc.) pentru manipulare și contenție NU SE FOLOSEȘTE PRIZA (APUCAREA) DE CEAFĂ - atât de practică și inofensivă în majoritatea cazurilor la pisică și chiar la câine.

După analize și stabilizarea metabolică a pacientei,  s-a intervenit chirurgical, sub anestezie inhalatorie, pentru reducerea fracturilor la configurația anatomică și imobilizarea fragmentelor osoase: articulația atlanto-axială a fost blocată cu broșe iar alinierea a fost asigurată cu cerclaje.


Operația a decurs fără incidente iar pacienta și-a revenit foarte bine, recuperează repede - are deja tonus normal și reflexe pe toate membrele, manâncă cu mare poftă și se pregătește pentru următoarea intervenție chirurgicală, care îi va remedia fracturile de la picioarele din față. E foarte guralivă și ne ceartă dacă o facem să aștepte când vrea ceva.

Radiografie de control, post-chirurgical
Radiografie de control, post-chirurgical

Examen clinic, post-chirurgical

Diagnosticarea, intervenția chirurgicală și coordonarea întregului tratament: dr. Iustin Gîrea.
Asistenți la chirurgie: student Francesca Șchiopca, student Andrei Chirilă.

Este al treilea caz de acest gen remediat de dr. Gîrea la ORTOVET numai în ultimul an. Vezi și pacienții Cici sau Puica .

În mass media a fost foarte popularizat recent cazul unui copil cu o situație similară (evident nu identică, fiecare astfel de leziune are particularitățile sale):
Toddler's head reattached after car accident in 'miracle surgery'
Detalii despre acest caz și aici:

Un alt caz similar (din nou: doar similar, fiecare leziune are caracterele sale unice) poate fi urmărit aici: SOCANT! Baiatul decapitat intr-un accident oribil s-a vindecat spectaculos. Evident, termenul „decapitare internă” este mai curând sugestiv, plastic, spectaculos și în mică măsură corect medical.

ACTUALIZARE 25 noiembrie 2015

După ce au fost remediate chirurgical și fracturile de la membrele anterioare, recuperarea decurge excelent!




ACTUALIZARE 10 decembrie 2015


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu