sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Tratamentul oncologic i-a readus pisicuței Blanca bucuria de viață


Blanca este o pisicuță găsită pe stradă în starea din imagine, în vârstă de aproximativ 6 ani. Evident, proaspătul ocrotitor nu a putut oferi un istoric medical. Am suspicionat că leziunile de la nivelul pavilionului auricular extern, bilateral sunt de origine tumorală, probabil carcinom scuamocelular. Am recurs la intervenția chirurgicală, cu anestezie inhalatorie, pentru extirparea acestora. 

Analizele premergătoare operației arătau o leucocitoză cu ușoară neutrofilie; de asemenea valorile unor parametri de biochimie serică (creatinina, fosfataza alcalină si glicemia) erau ușor scăzute. 

Blanca imediat după operație


Suspiciunea de carcinom scuamocelular a fost confirmată prin examen histopatologic, după extirparea pavilionului. 

Vindecarea plăgilor chirurgicale a decurs fără complicații. S-a confirmat încă o dată importanța pentru vindecare rapidă a optimizării ponderilor între curenții de înaltă frecvență pentru tăiere și, respectiv, pentru coagulare, în timpul exerezei chirurgicale cu bisturiul electric. 


Imediat după vindecarea plăgilor, s-a recurs la chimioterapie adjuvantă. După prima serie de trei administrări de citostatice, în formulă adaptată tipului de tumoră și stării fizilogice a pacientei, Blanca se simte extraordinar de bine: mănâncă, se joacă, nu prezintă niciun indiciu de recidivă locală sau de metastaze.




Chirurgie: dr. Livia Dumitrescu
Coordonare tratament oncologic: dr. Liviu Gaiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu