duminică, 1 octombrie 2017

Chirurgie oncologică efectuată târziu. Sperăm că nu prea târziu

Karina a fost diagnosticată cu cancer osos încă din primele luni ale anului 2017. După tentative eșuate de terapie medicamentoasă, a fost prezentată la ORTOVET pentru chirurgie - rezecție de ramură mandibulară, abia la sfârșitul lui septembrie.

În ciuda tratamentului medicamentos administrat (în alte clinici), tumora a crescut rapid. În ianuarie, când Karina trecuse pe la ORTOVET doar pentru radiografii, afectarea osului era vizibilă, dar incipientă:


În septembrie, când pacienta a fost prezentată la ORTOVET, tumora progresase până la dimensiuni enorme. Ramura mandibulară era complet distrusă:




Analizele și radiografiile indicau că nu au apărut încă metastaze decelabile, iar organismul a păstrat o stare generală de robustețe acceptabilă.

Am procedat, sub anestezie inhalatorie, la hemimandibulectomie, cu labiorafie parțială la obrazul stâng pentru a evita eventuala „atârnare” a limbii și scurgerea de salivă pe partea pe care lipsește acum planșeul osos în cavitatea bucală:


La o zi după operație, Karina se simte bine, a recăpătat „bunul” obicei de a mușca - pe care îl pierduse de când nu mai putea mișca mandibula, bea apă și, de mâine, va avea acces și la mâncare.

După vindecarea plăgilor chirurgicale vom re-evalua oportunitatea chimioterapiei. Îi dorim însănătoșire grabnică.

Echipa medicală: dr. Liviu Gaiță, asist. vet. Cristian Zarioiu, asis. vet. George Oltean, asist. vet. Mihai Kaluczi.

Actualizare:

La 5 zile după operație, Karina mănâncă cu poftă, se simte foarte bine, iar vindecarea plagii progresează foarte bine.



ACTUALIZARE, 31 octombrie 2017:

La o lună după operație, Karina se simte excelent, plaga chirurgicală este vindecată complet. Dacă în 6 octombrie avea 6 kg, acum a revenit la 7.2 kg: are apetit foarte bun, chiar dacă a început terapia oncologică medicamentoasă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu