vineri, 27 februarie 2015

TTO - Triple Tibial Osteotomy pentru remedierea rupturii de ligament cruciat anterior necesită rigoare, stăpânirea unor noțiuni elementare de mecanică și geometrie și instrumente dedicate



Pentru că este atât de solicitantă, dr. Iustin Gîrea este cu atât mai încântat să folosească această metodă, de oricâte ori are ocazia, spre beneficiul pacienților ORTOVET.

Dacă acum mulți ani, la ORTOVET efectuam pentru remediereea rupturii de ligament cruciat anterior numai plastie de ligament intracapsulară, prin atogrefă de fascia lata, iar în ultimii ani, aproape numai plastie de ligament extracapsulară, în cazurile în care se dovedește oportună și accesibilă financiar putem folosi și TTO, metoda pusă la punct nu cu mult timp în urmă de dr. Warrick Bruce.

Sub flexie forțată a metatarsienelor, tibia are o miscare „de sertar”, cranial față de femur
Totul pleacă de un diagnostic riguros, pus pe baza examenului clinic și a celor două radiografii standard pentru diagnostic (extensie genunchi și semi-flexie genunchi cu stress = flexie forțată pe metatarsiene).

Tripla osteotomie a tibiei realizează atât o avansare a crestei tibiale cât și o reorientare avantajoasă a platoului tibial. Calculele geometrice se fac riguros, pe o radiografie digitală pentru care poziționarea optimă a membrului este critică.



Instrumentele specializate permit apoi aplicarea planului operator, cu realizarea secțiunilor necesare în tibie (detalii privind procedura aici):


















În sfârșit, se poate trece la fixarea fragmentelor de tibie cu placă cu șuruburi și a tuberozității cu un pin suplimentar.















Chiar dacă radiologic se confirmă încheierea cu succes a intervenției, reușita tratamentului este condiționată de respectarea strictă a restricției de mișcare pentru pacient (plimbare în lesă) timp de 6 săptămâni. Vezi și Restricționarea mișcării este esențială după TTO.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu