luni, 29 august 2016

Terapia oncologică științifică ajută bolnavul de cancer!

Blacky a fost diagnosticat, prin examen anatomopatologic, cu carcinom scvamocelular. Chirurgia ar fi fost inacceptabil de mutilantă în stadiul în care ajunsese boala.
Tumora era extinsă nu numai la nivelul țesutului moale: pierderea de mineralizare osoasă era deja evidentă radiologic, incisivii superiori îți pierduseră baza de implantare și, pe rând, au căzut. Sângerarea devenea continuă, critică.O complicație aparte este caracterul retiv al lui Blacky, care nu acceptă decât cu mare greutate injecțiile intramusculare sau subcutanate; pentru alte tratamente, recoltări de probe, examinări (radiologice, de pildă) este nevoie de tranchilizare.

Ocrotitorii lui Blacky au acceptat un protocol bazat pe imunostimulare pe cale orală și o combinație de citostatic și antiinflamator nesteroidian, dozată la fiecare prezentare în funcție de efectele adverse înregistrate în etapa anterioară. Eforturile responsabile de respectare riguroasă a indicațiilor medicale și de comunicare calmă și detaliată a stării zilnice a pacientului le-au fost răsplătite: starea lui Blacky a început să se amelioreze:


În prezent, la 4 luni de la inițierea tratamentului, starea lui Blacky este stabil bună și el se bucură de o viață normală, cu excepția vizitelor regulate la medic.Medicină bazată pe dovezi. Tratamentele chirurgicale, citostatice și de susținere, chiar radioterapie - unde este accesibilă, tratamente medicale administrate în scheme adaptate particularităților bolnavului - acestea sunt mijloacele cu care putem încerca să ajutăm un pacient diagnosticat cu cancer în lupta sa cu boala.