joi, 8 octombrie 2015

După cistotomie, surpriză: urolit de cistină la femelă


Cațelușa Maya s-a prezentat la clinică cu polachisurie si hematurie. În urma antibioterapiei din luna iunie s-a observat o ameliorare, dar simptomele au revenit la încetarea medicației.

Din anamneză și examinare am aflat că Maya urina des și culoarea urinei era modificată, usor roșiatică. Am examinat-o ecografic și am decelat un urolit cu dimensiunea de 2.7 cm in vezica urinară și o reacție parietală evidentă, de 0.5 cm.


În urma acestei examinări s-a optat pentru intervenția chirurgicală: cistotomia. Analizele pre-operatorii au arătat o ușoara neutrofilie și o valoare ușor scazută a ureei.


   

Cistotomia a decurs fara probleme, extrăgându-se urolitul. Post-operator cațelușa nu a mai prezentat niciun simptom. Antibioterapia a fost instituită pentru 5 zile cu marbofloxacina.

În urma analizei de laborator a urolitului, prin degradare chimică s-au pus in evidență mai multe tipuri de substante, predominând între ele cistina. Uroliții de cistină sunt cunoscuți pentru radio-opacitatea redusă/incostantă (similar cu uroliții dominați de xantină) și aspectul ecografic particular. Prezența lor indică un defect genetic, foarte rar la femele (2% dintre cazurile diagnosticate).

În primă instanță s-a recurs la un management dietetic, cu hrana Hill's u/d. Urmatorul control va fi efectuat peste 3 luni.

Examinare, diagnosticare, formulare tratament și intervenție chirurgicală realizate de dr. Livia Dumitrescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu