Pisicuța Mia avea numai câteva luni când a suferit un traumatism major, cu eventrație (migrarea sub piele a organelor din cavitatea abdominală) extinsă lateral și chiar dorsal. Intervenția chirurgicală amplă și terapia intensivă i-au salvat atunci viața și s-a întors acasă, în afara Bucureștiului. După alte câteva luni însă, starea generală s-a înrăutățit. Diagnosticul: hidronefroză grad V.
Hidronefroza a fost diagnosticată la nivelul rinichiului drept, prin examenul ecografic abdominal:
Rinichiul stâng: aspect ecografic fără indicii de modificări patologice |
Rinichi drept: indicii de hidronefroză avansată, rinichiul e redus la o pungă cu fluid |
Vezica urinară: indicii de cistită |
După efectuarea analizelor de sânge intervenția chirurgicală a mai fost amânată o zi pentru a obține, prin antibioterapie, o remisie a febrei pe care o avea. În sfârșit, la intervenția chirurgicală sub anestezie inhalatorie a fost identificată cauza hidronefrozei: aderențele numeroase dintre capsula renală pe de o parte și segmentul jejunal al intestinului și splină pe de altă parte, aderențe care au înglobat, strangulat și compromis ureterul drept. Cu leziunile avansate instalate inclusiv la nivelul rinichiului, nicio soluție de re-canalizare a ureterului nu mai era accesibilă, așa că s-a recurs la nefrectomie: ablația chirurgicală a rinichiului.
Rinichiul îndepărtat era transformat într-o pungă cu puroi, cu țesutul renal redus la o membrană.
Mia s-a simțit foarte bine încă de a doua zi după operație. Cazuri anterioare la ORTOVET ne-au demonstrat că pisicile pot trăi după nefrectomie (unilaterală, evident) mulți ani (peste 10) dacă sunt îngrijite bine, inclusiv consultate medical periodic.
Medic veterinar: dr. Livia Dumitrescu. Asistent chirurgie: student Paul Ciocioc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu