sâmbătă, 24 februarie 2018

Mulțumim, Bozo, pentru lecția de tenacitate! Rezecție lob hepatic tumorizat

Bozo este pacienta ORTOVET de aproape 11 ani - de pe când avea 2 luni și numai 800 g. La începutul acestei săptămâni, lui Bozo i s-a făcut rău: leșin și țipete de durere. Examenul imagistic a evidențiat tumori foarte mari în abdomen. Micuța Bozo a trecut un mare hop: și-a revenit cu bine după rezecția completă a unui lob hepatic tumorizat.

Examenul ecografic indica modificări severe, atât de tip chistic, cât și cu regiuni alternate hiper/hipoecogene.

Mărimea chistului/hematomului și tensiunea în care se afla capsula sugerau
un risc foarte mare de a genera un incident hemoragic fatal chiar prin apăsarea excesivă a sondei ecografului pe abdomen. Diferențierea implicării hepatice/splenice a fost amânată pentru prima fază intraoperatorie. Fluidul prezent în cavitatea abdominală era inițial în catitate mică, dar devenea mai abundent de la zi la zi.



Examenul radiologic a stabilit că nu sunt indicii de modificări pe țesutul pulmonar.


Analizele de sânge sugerau că leziunile hepatice sunt semnificative dar nu se instalase încă o anemie severă. Față de primele suspiciuni, tot mai multe indicii sugerau o implicare majoră a ficatului și mai puțin a splinei.

Sub anestezie inhalatorie, am efectuat laparatotomia - în primă fază exploratorie.

Am identificat lichid ascitic deja abundent, o splină fără leziuni macroscopice, lobul hepatic stâng complet tumorizat, restul ficatului cu aspect de steatoză.


Cu aport de sânge prin transfuzie, a fost efectutată o lobectomie hepatică prin care a fost îndepărtat întregul lob stâng. A fost folosit bisturiul electric cu componenta de coagulare a cureților de înaltă frecvență majorată adecvat și am completat hemostaza locală cu colagen.


Bozo și-a revenit din anestezie, a urinat, a băut apă și a revenit a doua zi pentru continuarea tratamentului - deocamdată numai de susținerea a recuperării după operație. După diagnosticul anatomopatologic vom putea face planuri pe termen mai lung. Lupta cu boala e abia la început, dar Bozo ne privește cu încredere că o vom ajuta.



Chirurgia a fost efectuată de dr. Alina Alexe cu ajutorul asist. vet. Elena Berbece. Asistența intra-operatorie suplimentară și monitorizarea anesteziei și transfuziei au fost realizate de dr. Elena Nenciulescu și asist. vet. Mădălina Matei. Monitorizarea terapiei intensive post operatorii: asist. vet. Mihai Kaluczi și asist. vet. Mădălina Matei. Diagnostic imagistic: dr. Luba Ganceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu