luni, 30 martie 2020

Luna - salvată. În weekend umbrit de COVID.


Luna, o pisicuță de 1 an, fusese salvată de pe stradă și tratată câteva săptămâni pentru variate afecțiuni respiratorii, suspectate dar neidentificate. În vederea unei posibile sterilizării, colegii de la altă clinică au făcut inclusiv radiografii care au indicat problema, gravă: hernie diafragmatică. Așa a ajuns la ORTOVET. Deși programul ORTOVET era redus în condițiile pandemiei cu COVID-19, o echipă chirurgicală s-a mobilizat, a preluat pisicuța în condiții de interacțiune minimă cu ocrotitoarea ei și a operat-o cu anestezie inhalatorie și respirație asistată mecanic sâmbătă 28 martie 2020, după-amiază.


Dispneea era severă și continuă. Știam că hernia era amplă, jumătatea stângă a toracelui fiind aproape complet invadată de ficat, stomac și intestine.


Ruptura din difragmă era mare și veche iar aderențe erau deja formate între ficat și peretele toracic și mediastin.

Radiografiile post operatorii arată refacerea separarării normale anatomic între cavitățile toracică și abdominală, prin cupola musculară a diafragmei. Aerul remanent între foițele pleurale a fost parțial extras prin toracocenteză, parțial lăsat să se resoarbă fiziologic, progresiv.



În finalul intervenției chirurgicale a fost efectuată ovariohisterectomia.

Luna a petrecut următoarele ore la incubator cu oxigenoterapie, monitorizată pentru a evita și pune sub control eventualele crize de adaptare la repoziționarea organelor interne.

Recuperarea a decurs fără incidente. Luna mănâncă, bea, respiră normal, se spală și în câteva zile, foarte probabil, va avea chef de joacă.



Chirurgia a fost efectuată de dr. Alina Alexe și dr. Alexandru Pescaru. Monitorizarea postoperatorie a fost asigurată de dr. George Oltean.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu