joi, 13 august 2020

Chirurgia pe coloana vertebrală poate reda mobilitatea


Ciumpi, o cățelușă de 8 ani din Oltenița, a fost prezentată la ORTOVET pentru evaluare ortopedică și neurologică de specialitate, după apariția relativ bruscă a instabilității pe trenul posterior, urmată la scurt timp de paraplegie. Se încercase administrarea de antiinflamatoare și de infiltrații cu ozon, la un alt cabinet veterinar, dar starea continua să se agraveze și se formulase chiar opțiunea eutanasiei.

 


După o evaluare neurologică amănunțită, s-a decis efectuarea unor radiografii, unde a fost evidențiată îngustarea spațiului intervertebral L1-L2. Diagnosticul de suspiciune a fost de hernie de disc de tip Hansen I (extruzie discală în canalul medular și compresiune medulară consecutivă).





Am obținut confirmarea diagnosticului în ziua următoare prin examen RMN, care a evidențiat o compresiune medulară severă la nivelul L1-L2, dominantă pe partea dreaptă.





Am efectuat analizele de sânge și controlul cardiologic, apoi am realizat o intervenție chirurgicală pentru decompresia măduvei spinării (hemilaminectomie), sub anestezie inhalatorie. După abordarea chirugicală a zonei de interes s-a identificat și extras din canalul medular un fragment de aproximativ 2 cm (!) de disc intervertebral (preponderent inel fibros).








La 24 de ore postoperator, pacientul a început să facă primii pași, iar evoluția favorabilă a continuat și în zilele următoare.


Primii pași, la 24 ore după chirurgie




 
La 5 zile după chirurgie, recuperarea locomotorie este foarte bună



Chirurgia pe coloana vertebrală a fost organizată și efectuată de dr. Alexandru Pescaru, cu ajutorul asist. vet. Dragoș Zamfir.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu