sâmbătă, 12 decembrie 2020

Astmul felin: cauze, manifestări. Soluția specializată disponibilă la ORTOVET, camera pentru inhalare aerosoli


Ce este astmul felin?

La fel ca și astmul bronșic al oamenilor, astmul felin este dat de inflamația cronică a căilor respiratorii (bronhii). Pe acest fond se produc episodic crize care sunt declanșate de inhalarea anumitor alergeni (fum de țigară, polen, mucegaiuri, acarieni, nisip pentru litieră parfumuri, produse de curățenie) sau pe fondul unui stres puternic. Inhalarea acestor alergeni sau stresul produc un răspuns imun exagerat care duce la inflamarea și îngustarea bruscă a bronhiilor, îngreunând semnificativ respirația, uneori până la senzația de sufocare.

Cum se manifestă?

Simptomele astmului felin merg de la moderate până la severe, în cazul unei crize. Între crize, pisica ar putea să nu aibă niciun simptom sau să aibă perioade în care respiră mai accelerat, mai ales după joacă, este mai letargică din cauza oxigenării defectuoase, respiră pe gură sau gâfâie.

În timpul unei crize, pisica poate să aibă o respirație șuierătoare, să stea cu gâtul întins, aproape de podea, în încercarea de a respira mai bine și să tușească violent ca și cum ar vrea să elimine un ghem de păr. Uneori, poate elimina o spută spumoasă în urma acestui efort.

Cum se pune diagnosticul?

Cele mai multe pisici ajung să fie suspectate de astm felin după o criză pentru care au fost prezentate de urgență la veterinar.

Nu există o investigație specifică în urma căreia se poate pune diagnosticul de astm felin, așa că acesta se pune de obicei prin excluderea mai multor afecțiuni cu simptome asemănătoare cum ar fi: infecții respiratorii, inhalarea unui corp străin, paraziți pulmonari, probleme cardiace.

Cele mai concludente investigații sunt radiografia pulmonară și lavajul bronhoalveolar.

În multe situații, un răspuns favorabil la tratament este considerat relevant pentru diagnostic.        

Cum se tratează?

Tratamentul pentru astmul felin se bazează pe 2 categorii de medicamente: antiinflamatoare steroidiene, care reduc și previn inflamația de la nivelul căilor respiratorii și bronhodilatoare, care reduc spasmul bronhiilor și care sunt folosite mai ales în cazul unei crize. Acestea sunt disponibile sub formă orală, injectabilă sau sub formă de inhalator. Avantajul folosirii acestora sub formă de inhalator este evitarea efectelor sistemice date de folosirea îndelungată a corticosteroizilor, medicamentul putând fi folosit într-o doză redusă care să ajungă direct la pulmoni. 

Ce este camera de inhalare pentru pisici?

Inhalatoarele de uz uman nu sunt potrivite pentru pisici, deoarece acestea nu pot fi convinse să  respire profund atunci când se eliberează doza de medicament.

Sursa: www.trudellanimalhealth.com

Camera de inhalare aerosoli pentru pisică permite utilizarea inhalatoarelor presurizate de uz uman, având o cameră în care eliberăm aerosoli din flaconul presurizat. Această cameră comunică printr-o supapă cu o mască adaptată peste botul pisicii, care îi permite acesteia să inhaleze doza necesară. În general sunt suficiente 1-2 pufuri de inhalator în cameră, după care se așteaptă până când pisica inspiră de 5-6 ori prin mască. Cu răbdare și exercițiu, pisicile ajung să accepte acest tratament, pe care îl resimt prompt ca fiind benefic.

În tratamentul astmului, pentru administrare prin camera de aerosoli pentru pisică sunt recomandate două tipuri de medicamente comercializate în inhalatoare presurizate, unul pentru tratament zilnic (ex: Fluticasone) și unul care se folosește în criză  (ex: Salbutamol). 

Camera de inhalare aerosoli pentru pisici este disponibilă la ORTOVET, fie pentru achiziționare, fie pentru închiriere, în vederea testării răspunsului la tratament. 

Surse și informații suplimentare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu