sâmbătă, 12 decembrie 2020

Astmul felin: cauze, manifestări. Soluția specializată disponibilă la ORTOVET, camera pentru inhalare aerosoli


Ce este astmul felin?

La fel ca și astmul bronșic al oamenilor, astmul felin este dat de inflamația cronică a căilor respiratorii (bronhii). Pe acest fond se produc episodic crize care sunt declanșate de inhalarea anumitor alergeni (fum de țigară, polen, mucegaiuri, acarieni, nisip pentru litieră parfumuri, produse de curățenie) sau pe fondul unui stres puternic. Inhalarea acestor alergeni sau stresul produc un răspuns imun exagerat care duce la inflamarea și îngustarea bruscă a bronhiilor, îngreunând semnificativ respirația, uneori până la senzația de sufocare.

joi, 13 august 2020

Chirurgia pe coloana vertebrală poate reda mobilitatea


Ciumpi, o cățelușă de 8 ani din Oltenița, a fost prezentată la ORTOVET pentru evaluare ortopedică și neurologică de specialitate, după apariția relativ bruscă a instabilității pe trenul posterior, urmată la scurt timp de paraplegie. Se încercase administrarea de antiinflamatoare și de infiltrații cu ozon, la un alt cabinet veterinar, dar starea continua să se agraveze și se formulase chiar opțiunea eutanasiei.

sâmbătă, 18 aprilie 2020

Dolly, salvată azi 18 aprilie 2020. Paștele Ortodox



Dolly, o pisicuță de 5 ani, a fost adusă în stare critică, cu sindrom digestiv acut. Radiografia a indicat un corp radioopac, probabil metalic, care întrerupea tranzitul la nivelul intestinului subțire.

sâmbătă, 11 aprilie 2020

ORTOVET AI: după 40000 de pacienți, era timpul



Încurajați de rezultatele modelării cu rețele neuronale artificiale din OncoVETNeuralNet, demarăm un proiect ambițios: dezvoltarea de instrumente de inteligență artificială (AI) cu care să valorificăm încă și mai bine experiența clinică acumulată și rezultatele analizelor efectuate. Pentru pacienții noștri.

Dezvoltarea proiectului este organizată în mai multe secțiuni majore:

  • Planuri de sănătate pentru câini și pisici, planuri personalizate prin integrarea AI a caracteristicilor specifice atât pacientului cât și celei/celui care îl ocrotește
  • Predictori ai stării de sănătate:
    • identificarea predictorilor relevanți, prin utilizarea atât a metodelor de învățare automată neasistată, folosind bazele de date disponibile, cât și a inferenței bayesiene pentru a integra informații din studii vechi și noi făcute publice
    • monitorizarea evoluției predictorilor la un pacient prin proceduri adaptate, asistate
    • analize de risc de sănătate
  • Diagnostic/screening asistat AI pentru boli / afecțiuni frecvente între pacienții noștri
  • Accesorii (zgărzi, hamuri, hăinuțe) și implanturi cu senzori integrați în aplicații AI pentru monitorizare și diagnostic medical: afecțiuni cardiace, epilepsie, recuperare post-chirurgicală etc.

luni, 30 martie 2020

Luna - salvată. În weekend umbrit de COVID.


Luna, o pisicuță de 1 an, fusese salvată de pe stradă și tratată câteva săptămâni pentru variate afecțiuni respiratorii, suspectate dar neidentificate. În vederea unei posibile sterilizării, colegii de la altă clinică au făcut inclusiv radiografii care au indicat problema, gravă: hernie diafragmatică. Așa a ajuns la ORTOVET. Deși programul ORTOVET era redus în condițiile pandemiei cu COVID-19, o echipă chirurgicală s-a mobilizat, a preluat pisicuța în condiții de interacțiune minimă cu ocrotitoarea ei și a operat-o cu anestezie inhalatorie și respirație asistată mecanic sâmbătă 28 martie 2020, după-amiază.